Her medikal işlemde olduğu gibi, kürtaj işleminden önce de planlama ve bilgilendirme esastır. Öncelikle gebelik teyit edilmelidir. Bunun için Ultrason eşliğinde gebelik doğrulanır ve yeri belirlenir. Gebelik testleri (idrar ve/veya kan testi), adet gecikmesi ya da gebelik belirtileri tek başına kürtaj için yeterli değildir. Mutlaka Ultrason eşliğinde gebeliğin doğrulaması yapılmalıdır. Gebeliğin haftası da oldukça önemlidir. 10 haftayı geçmiş gebeliklerde isteğe bağlı kürtaj kanunen yasaktır.
İşleme engel bir durum bulunmaması halinde hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Hasta uygunluğuna ve tercihine göre kullanılacak anestezi yöntemi belirlenir.
2 tip anestezi tercih edilebilir, bunlar:
Lokal anestezi: Rahim ağzının her iki yanına ilaç enjekte edilir. Bunlar yan etkileri düşük, bölgesel uyuşma ve ağrı blokajı sağlayan anestezik ilaçlardır. Lokal anestezi uygulaması sadece “bölgesel” uyuşma sağlar.
Genel anestezi: Uygulamayı, Anestezi Uzmanı Doktor gerçekleştirir. Hastaya damar yolundan ilaç verilir. Hastanın rahatlaması ve hafif bir uykuya geçmesi sağlanır. İlaç uygulaması oldukça düşük dozlarla yapılır. İşlem esnasında hasta hiç bir ağrı acı hissetmez. İşlem sonunda da oldukça kolay bir şekilde uyandırılır. Genel anesteziyle kürtaj esnasında kullanılan ilaçlar, daha çok “sedatif” (sakinleştirici) etkili ilaçlardır ve büyük ameliyatlarda kullanılan anesteziklerden daha düşük doz ve hafif ilaçlardır.
İşlem boyunca Anestezi Uzmanı Doktor da işlemde bulunur.
Anestezi işleminin ardından, hastanın jinekolojik pozisyona geçmesi sağlanır.
Rahim muayenesi yapıldıktan sonra “vajinal spekulum” yerleştirilir. Spekulum, vajinanın rahatça görülmesini sağlar. Enfeksiyon açısından önlem alınır ve hem vajinaya hem rahim ağzına (cervix) antiseptik solüsyonlar uygulanarak temizlenir. Rahim ağzı tekdişilli veya tenekulum (teneculm) adı verilen aletle sabitlenir ve rahmin düz bir hale gelmesi sağlanır.
Ardından dilatasyon yani genişletme işlemine geçilir. Buji olarak adlandırılan aletler vasıtasıyla rahim genişletilmeye başlanır. Buradaki önemli nokta, mümkün olan en ince bujiyi kullanmaktır. Bujiler, milimetre ile numaralandırılır. 5, 6, 7 milimetre genişleme genellikle yeterlidir. Daha önce doğum yapmış hastalarda dilatasyon gerekmeyebilir. Çünkü yeterli genişleme zaten vardır.
Dilatasyon işleminden sonra, aspirasyon (vakum) işlemine geçilir.
Daha sonra enjektöre bağlanacak olan plastik kanüller, ultrason eşliğinde rahim boşluğuna kadar ilerletilir. Bu kanüller, plastik ve elastik yapıda pipetlere benzetilebilir. Ardından bu kanüller, kürtaj işlemine özel üretilmiş “karmen enjektörü” olarak adlandırılan bir enjektöre bağlanır. Enjektör çalıştırılarak, negatif basınç (vakum) oluşturulur ve ileri-geri hareketlerle rahim içinde dolaştırılır. Basit bir örnek vermek gerekirse, bir nevi süpürge etkisi yaratılır ve rahim için tamamen temizlenir.
Rahim boşluğunda (içinde) hiç bir parça kalmadığı teyit edilmelidir. Bu nedenle Ultrasonografi ile anlık görüntüleme gerçekleştirilir. Gebelik materyalinin tamamen alındığı teyit edildikten sonra, kanüller çıkartılır. Tenekulum kontrollü bir şekilde çıkartılır, kanama olup olmadığı kontrol edilir. Kanama olması durumunda baskı uygulanarak kanama durdurulabilir. Yine, enfeksiyon açısından önlem sağlanması adına antiseptik solüsyonlarla temizlik yapılır. En son spekulum çıkartılır.
Ardından hastanın uyandırılması, dinlendirilmesine geçilir.
Burada da lokal anestezi ve genel anestezi konusunda takip edilecek adımlar farklıdır.
Lokal anesteziyle işlem yapılan hastanın en az 15 dakika dnlenmesinde fayda vardır. Sonrasında hasta kalkabilir ve rahatça hareket edebilir.
Genel anesteziyle işlem yapılan hasta uyandırılır. Hastanın tamamen uyanması 5-10 dakika gibi kısa bir zaman alır. Sonrasında hastanın 15 dakika kadar dinlenmesi sağlanır. Fakat dikkat edilmesi gereken nokta, hasta kendini iyi hissetse dahi, aynı gün odaklanma ve dikkat gerektiren aktivitelerden kaçınmalıdır. Örneğin, araç kullanmak v.b.
Her iki anestezi durumunda da, hasta hemen evine gidebilir. Hastanede yatış sözkonusu değildir.
İşlem sonrasında hastanın kürtaj olduğu anlaşılabilecek bir belirti yoktur. İşlem sonrasında hastaya antibiyotik, kanama azaltıcı, ağrı kesici ilaçlar reçete edilebilir. 2 veya 3 gün kadar kanama olabilir ve normal bir durumdur. Bazen hiç kanama da olmayabilir, bu durum hastadan hastaya değişkendir.
Olağan dışı durumlarda, örneğin ağrı, ateş, şiddetli kanama, akıntı gibi hallerde işlemi yapan doktora hemen bilgi verilmelidir.
Alanında uzman bir doktor tarafından ve uygun koşullarda yapılan kürtaj işleminde riskler ve yan etkiler oldukça düşüktür.
Dilerseniz, Kürtaj Riskleri Nelerdir ve Kürtaj Yan Etkileri yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.
İşlem hakkında sorularınız varsa, Soru-Cevap sayfasından bize dilediğiniz zaman ulaşabilirsiniz.
Leave A Comment